Táncterápia

A táncterápia, vagy táncos mozgásterápia a mozgás és a tánc pszichoterápiás használata az érzelmek, észlelés, társas kapcsolatok, viselkedés és egyéb fizikai állapotok javítására. Mivel ez egy kifejező terápia, a táncterápia a mozgás és az érzelmek kapcsolataira épül. Az alapvető célja a táncterápiának az, hogy egészséges egyensúlyt és teljességérzést nyújtson.

Habár a tánc évszázadokon át az önkifejezés egyik formája, csak nemrégiben lett terápiás módon alkalmazott módszer. A táncterápia fejlődése a történelemben két nagyobb hullámra osztható. A táncterápia Amerikában történő megjelenése előtt az 1940-es években, Nagy Britanniában már megszületett már a táncterápia ötlete. Az első feljegyzések a tánc, mint terápiás eszköz alkalmazásáról az Egyesült Királyságból származnak, a 19. Századból. Amerikának is jelentős szerepe volt ennek a terápiának a kialakulásában, mégis a származási helyének inkább az Egyesült Királyság tekinthető.

A táncterápia különféle rendellenességek és betegségek gyógyítására alkalmazható. Habár főleg a stressz csökkentésére alkalmas, és a test áll a középpontjában, ez a fajta terápia rendkívül hatékony más rendellenességek kezelésére is.

Autizmus: a terapeuta szenzomotoros kapcsolatot alakít ki, biztosítja az elfogadás érzését és segít tágítani a értelem határait, növeli az érettség szintjét.

Tanulási zavarok: fejleszti a szervezőképességet, megtanítja a választás és az irányítás kézbentartását, nagyobb önbizalmat nyújt, inspirálja a tanulásban az egyént.

Mentális visszamaradottság: javítja a testről alkotott képet, a társas kapcsolatok kialakítását megkönnyíti, a motoros és a kommunikációs készséget fejleszti.

Süketség és halláskárosodás: csökkenti az izoláció érzését, növeli a kapcsolatteremtés lehetőségeit.

Vakság és látáskárosodás: javítja a testről alkotott képet, a motoros képességeket és az öntudatot.

Mozgáskorlátozottság: javítja a motoros képességeket és a testkép kialakítását, biztosítja az érzelmek kifejezésének egy új módját.

Idős kor: szociális interakciót biztosít, mozgást és visszaszorítja a magányosság és az elszigeteltségérzést.

Étkezési zavarok: javítja a testről alkotott képet, ami segít a pusztító életmód befejezésében, feltárja a zavar mögötti szimbólumokat.

Poszttraumatikus stressz szindróma: összehozza a múltat és a jelent egy biztonságos helyen, hogy szembe tudjanak nézni a fájdalmas emlékekkel.

Parkinson kór: a ritmus segítségével kontrollt alakít ki a mozgásos tünetek felett, ami javítja a motoros képességeket és az egyensúlyt.

Szülés előkészítő: fejleszti a relaxációs technikát, csökkenti az idegességet, megtanítja a légzési technikát és az energiatakarékosságot, kialakít egy kellő önbizalmat a szülés és a szülővé válás feladatának kezeléséhez.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1ncter%C3%A1pia

http://www.testbenyitva.hu/

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: