Klasszikus balett

A balett a színpadi tánc egy formája, mely a mozgás, a mimika valamint a zene kifejezőeszközeivel mutat be egy adott drámai cselekményt.

A klasszikus balett a leghivatalosabb balett stílus, mivel ragaszkodik a hagyományos balett technikákhoz. Bár különböző típusai vannak kialakulásuk székhelye szerint, úgymint az orosz balett, a francia balett, vagy az olasz balett, az utóbbi két évszázad balett technikái Blasis tanítási módszerein alapulnak. A legismertebb balett stílusok; az Agrippina Vaganováról elvezett orosz Vaganova-módszer, az Enrico Cecchettiről elnevezett olasz Cecchetti-módszer, az August Bournonville-ről elnevezett dán módszer, a Balanchine technika, vagy a New York City Ballet módszere. Emellett még jelentős a londoni királyi balettiskola módszere, ami a híres Cechetti metodikát követi.

A klasszikus balett főbb ismertető jegyei a spicc-technika, a lábak kifelé forgatása, a nagy nyújtások, valamint a kecses, folyamatos, és precíz mozdulatok.

Bár a balett módszerei területenként változnak, a szabályok és a kifejezések megegyeznek világszerte, a különböző tréning változatok különböző esztétikai látványt nyújtanak. Például az orosz módszer jellemzői a nagy nyújtások, lábemelések és a dinamikus forgások, az olasz módszer pedig a gyors és bonyolult lábmunkáról ismert.

A balett egy fontos ismertetőjegye a lábak csípőből történő kifelé forgatása. Ezenkívül nagy hangsúlyt kap az alsó test és a központ megerősítése és tartása, mivel ezek a részek létfontosságúak főként a forgásoknál, a nagy lábemeléseknél, és a spicc-cipő használatánál.

A klasszikus balett a legtöbb tánc alapja, például a modern baletté, vagy akár a hip-hop-é is.

 

Forrás:

http://www.tanciskola.eu/index.php/2-nem-besorolt/64-klasszikus-balett

http://artnews.hu/2014/11/26/hogyha-a-hold-ra-fatylat-ereszt-lannya-valik-sirni-kezd-hattyuk-tava-a-moszkvai-varosi-balett-eloadasaban/

Advertisements

Comments are closed.

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: